0909 End of terrace home transformation in North London

Description

0909 End of terrace home transformation in North London

Scope

When we first met our Clients in 2019, they just bought this property.  It is located in a quiet side street in Walthamstow, just walking distance from its fashionable Village Square High Street.

At the outset, we already had a loft space, however it had been badly built and its height was not big enough.  The interiors of rest of the house was in a predominantly dark red hue and felt dark and dated.

Planning Permission from the Waltham Forest Council

After receiving planning permission from the Waltham Forest Council for a small rear extension – as the garden here was not very large – as well as a L-shaped loft extension, we set out to improve the interior.

The loft space became a light filled space with improved head height and views through French doors all over the neighbourhood. Thanks to the specific location of this house coupled with existing trees in neighbouring properties meant that that the roof extensions as built were not visible from the surrounding streets.

A new roof light above the staircase brought lots of natural light inside the house.  Very often we we try to improve this in our projects, and it worked out very well in this case.  More day light was able to reach even the darkest, middle part of the first floor thanks to us installing a glass balustrade on the loft stairs.

The family bathroom got a complete makeover as did the front master bedroom.  The rear bedroom above the kitchen got an extra element – we removed the flat ceiling above and added a roof light to the rearmost side slope of the roof, in order to both increase the height and the feeling of space in this room.

Downstairs, both reception rooms were combined and the foremost rear reception room became a TV area.  Traditionally it is the darkest room in Victorian terraced houses.  As part of an excellent colour consultation provided by Farrow and Ball, we made the decision to paint the joinery in a dark colour.

Kitchen design

The kitchen was purchased from British Standard, and hand-painted by the contractor – who also created many other custom joinery in this house.  A new, long, roof light as well as a magnificent sliding-folding doors onto the remade rear garden bring in even more light into this space.

Between the kitchen and the rear reception room a downstairs WC with walk-through utility space was created.

House exteriors redesign

The front of the house was repainted in a light grey colour, and with a new dark green entrance door with brass ironmongery, it compliments the traditional checkerboard front path tiling very well.


Comments are closed.