0557 Rear extension and mansard dormer in South Wimbledon

Description

Rear extension, loft conversion and a mansard dormer in South Wimbledon terraced house.

Press:

Kitchens, Bedrooms, Bathroom magazine, January 2019

Scope

This terraced house in an exceptionally quiet neighbourhood in South West London was purchased by a family of four.  The back garden used to be visited by foxes, who curiously looked at us during the measured survey.

Planning permission from London Borough of Merton

The property was very charming and well proportioned.  Its ceilings were high and it had a lot of character, including picturesque stained glass windows.  However, its condition was very dated and inside it felt dark.

The new Owners already expected a full renovation project.  With substantial construction works ahead of them, they decided to explore the possible ways of enlarging the house further.

We submitted a planning application with the London Borough of Merton and were granted a permission to build a 4 meters long extension at the back, plus to convert the loft.

Loft conversion and a mansard roof

The property had unusually high ceilings throughout including inside the loft space.  On the top floor, we added a rear facing mansard dormer with a glass Juliette balcony.  This created enough space to add two new bedrooms.  One of them is a new master suite with an own bathroom.

Modern kitchen-diner-living extension with concrete tiles

The ground floor has been extended to the back and completely opened up.  This allowed for creation of a large and contemporary kitchen-dining-living area.  The room has plenty of natural light thanks to bi-fold glass doors and roof lights.

The kitchen’s storage space has been maximised with plenty of tall cabinets, large hanging units and a kitchen island.

The white finishes contrast with large concrete effect porcelain tiles on the floor.

The kitchen units almost seamlessly transforms into built-in living room cabinets.  The extension is abundant in concealed storage space helping to keep it modern and clutter free.

Traditional reception room with concealed storage

The front reception room has been made into a cosy TV area.  The layout and style of  this room is much more traditional.  The old windows have been replaced, however the original stained glass insets have been retained.  Classic internal shutters have been installed for privacy.

The room has a traditional iron fireplace with an elegant white surround.  However, looking at the wall opposite the window, one may see plenty of modern solutions.

A TV and media units have been fitted inside a bespoke niche.  Below and next to it, a storage has been concealed inside the wall.

In-between

The first floor contains now two bedrooms, a study and a family bathroom.  Whereas the bricks on the staircase wall have been exposed and an industrial light bulbs pendant mounted at the top.


Comments are closed.